Mevlana Türbesi’ndeki Kubbe-i Hadra, tarihinde 8. kez restore edilip yenileniyor. Restorasyon projesiyle ilgili Mevlana Müzesi’nde düzenlenen programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “60 yıl geçtikten sonra çinilerinin yenilenmesi artık zorunluluk haline geldi. Biz daha önce Cumhurbaşkanımızın, Bakanımızın, Valiliğimizin ve Mevlana’ya gönül verenlerin katkılarıyla Mevlana Türbesi’nin kalem işi restorasyonunu tamamlamıştık. Bugün de yine Kubbe-i Hadra’nın aslına uygun şekilde bir kez daha restorasyonu için yola çıkmış bulunuyoruz.” dedi. Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, yapılan hizmetin kabul olması temennisinde bulunarak, restorasyon çalışmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kubbe-i Hadra’nın restorasyon projesinin giderlerini karşılayacak hayırsever iş adamı Ali Akkanat, “2012’de müzenin çatısını ve içindeki restorasyonunu yapmak nasip olmuştu. Kubbe-i Hadra eksik kalmıştı. Çok şükür ki bunu tekrar tamamlamayı Allah nasip edecek.” diye konuştu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hz. Mevlana’nın vefatından sonra inşa edilen ilk yapının ardından yaklaşık 120 yıl sonra Karamanoğlu Alaeddin Bey zamanında bugünkü görüntüsüne kavuşturulan Kubbe-i Hadra’nın Osmanlı döneminde de tamirat ve eklemelerle güçlendirilerek günümüze kadar ulaştırıldığını söyledi.
RESTORASYONDAN SONRA TÜRBENİN RENGİ TURKUAZA YAKIN BİR RENK OLACAK
Böyle hayırlı bir hizmete öncülük eden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Valiliğe, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ve iş adamı Ali Akkanat’a teşekkür eden Başkan Altay, “Hadra, yeşil demektir. Yeşil, inancımızın rengidir. Barışı, huzuru ve dinginliği temsil eder. Kubbe-i Hadra’daki yeşil, kültürümüzü temsil eden turkuazi bir yeşildir. İnancımız ile kültürümüzün harmanlanmış halidir adeta. Restorasyondan sonra türbenin görünen renginde bir değişiklik olacak. Turkuaza yakın bir renk olacak. 60 yıl önceki çiniler esas alınarak, bugün burada da temsilcileri bulunan bilim kurulunun tavsiye kararı ve kurulun onayıyla bu renk turkuazi bir yeşile dönüştürülüyor. İnşallah Konyamıza çok yakışan bir eser olacaktır. Kubbe-İ Hadra, sadece geçmişimizi temsil eden mimari bir yapı değildir. Kubbe-i Hadra, temsil ettiğimiz inanç ve kültürümüzün en belirgin alamet-i farikalarındandır. Öyle ki, görüldüğü her yerde akla İslam’ı, Konya’yı, Hazreti Mevlana’yı getirmektedir. Şehrimizin sembolü, inancımızın boyası, kültürümüzün mayasıdır” ifadelerini kullandı.
TEŞEKKÜR ETTİLER
AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “Yüzyıllar boyu dünyaya ışık tutmuş ve geleceğe de aynı şekilde insanlığın ihtiyaç duyduğu kardeşlik ve barış iklimini gelişmesine katkı sağlayacak bu değerleri taşımak adına yapılan fedakarlıkları takdir etmemek mümkün değil.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Mevlana Müzesi Kubbe-i Hadra restorasyonu ve çevre düzenlemesi çalışmalarından dolayı memnun olduklarını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konya Vali Yardımcısı Faruk Bekarlar ise, “Hazreti Mevlana’nın yaklaşık sekiz asırdır bulunduğu bu mekan Konya’yı sadece kendi coğrafyamızın değil, bütün dünyayı çekim merkezi haline getirmiştir.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon maliyetinin Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından karşılanacağı çalışmanın 2021 yılı Aralık ayında tamamlanması bekleniyor.